מזונות ילדים

0
2433
מזונות ילדים – כל מה שצריך לדעת
קרדיט לתמונה: עו"ד דרור גלמן

כאשר ההורים מחליטים להתגרש ולפנות כל אחד לדרכו, יש צורך לחלק ביניהם לא רק את הרכוש, אלא גם את האחריות לטיפול בילדים. אחד הנושאים המשמעותיים יותר הוא מזונות ילדים הנקבעים בהתאם לגילו של הילד ועל פי סוג הערכאה המשפטית המטפלת בעניין

מזונות ילדים – כל מה שצריך לדעת

כאשר ההורים מחליטים להתגרש ולפנות כל אחד לדרכו, יש צורך לחלק ביניהם לא רק את הרכוש, אלא גם את האחריות לטיפול בילדים. אחד הנושאים המשמעותיים יותר הוא מזונות ילדים הנקבעים בהתאם לגילו של הילד ועל פי סוג הערכאה המשפטית המטפלת בעניין: בית דין רבני או בית המשפט לענייני משפחה. כמו כן, חשוב לציין שברגע שההורים מגיעים להסכם בעצמם או באמצעות גישור, הם רשאים לקבוע בעצמם את גובה המזונות.

הפסיקה והעוול בעניין המזונות

כאמור, ההורים יכולים לקבוע היכן ייערך הדיון שלהם לגבי מזונות הילדים. ב-22.9.2019 קבע בית המשפט העליון שכל עוד אין הסכמה בין ההורים בעניין הערכאה המשפטית שבה יתנהל הדיון, בית המשפט לענייני משפחה ייקח על עצמו את התפקיד. כך, על מנת שהדיון יתנהל בבית הדין הרבני, נדרשת הסכמה של שני הצדדים.

בעבר תשלומי המזונות של האב היו עד גיל 15, ובעקבות פסיקתו של בית המשפט העליון, ירד גיל המזונות לגיל 6 בלבד. במצב שבו האב נושא בנטל כלכלת ילדיו עד גיל 6, יוצא כי הוא משלם פעמיים: גם כאשר הוא מעביר סכום קבוע לגרושתו עבור ילדיו וגם כאשר הילדים נמצאים עמו במשמורת. בעקבות זאת, אבות רבים אינם עומדים בתשלומי המזונות, אינם מצליחים להתפרנס בכבוד וחלקם אף חוזרים לגור אצל הוריהם. בימינו, מתחשבות הערכאות המשפטיות בזמני שהות הילדים עם האב וקובעות מזונות בהתאם.

דמי מזונות לילדים מתחת לגיל 6 שנים

קיימים הבדלים בקביעת דמי מזונות בין בית המשפט לענייני משפחה לבין בית הדין הרבני, אך שניהם מתייחסים לשכרו של האב ולא לשכרה של האם. בבית המשפט לענייני משפחה נקבעים בדרך כלל דמי המזונות בטווח הסכומים שבין 1,200 ל-1,500 שקלים (בסיס לילד הכולל גם ביגוד והנעלה לשני הבתים) בתוספת תשלומי מדור ומחצית מבין ההוצאות החריגות. בבתי הדין הרבניים הסכומים הנקבעים הם נמוכים יותר.

מזונות ילדים מגיל 6 עד 18 שנים

בבתי הדין הרבני לא חל שינוי בפסיקת דמי המזונות לילדים, בעוד בבית המשפט לענייני משפחה החישוב כולל גם את שכרה של האם, והמזונות נקבעים בהתאם להכנסותיהם של שני ההורים, לפי פסיקה שנקעה ב-17.9.17. כמו כן, במקרה שבו נטל החינוך נופל על ההורים שווה בשווה, יש צורך לתאר כיצד זה בא לידי ביטוי: הסעות לחוגים, טיפולים רפואיים, ימי הורים ועוד. כאשר הילד מגיע לגיל 18, דמי המזונות יורדים לשליש מהסכום שנקבע או מבוטלים כליל.

תשלומי מדור לילדים

תשלומי מדור משולמים עבור ילדים מתחת לגיל 6 שנים, במקרה שבו הילדים גרים עם האם והיא שוכרת דירה. אחוזי העלות נחלקים כך: 30% מעלותו של שכר הדירה עבור ילד אחד, 40% מהעלות עבור שני ילדים ו-50% מהעלות עבור 3 ילדים ומעלה (התשלומים כולל בדרך כלל גם מים וחשמל). כמו כן, גם אב שילדיו לנים אצלו חייב בתשלומי מדור, ולכן לא אחת יוצא שהאב חייו פעמיים בתשלומי מדור לילדיו.

על פי הפסיקה החדשה של בית המשפט העליון, כאשר הילדים שוהים בבתי הוריהם באופן שווה, האב אינו מחויב בתשלומי מדור. מעבר לכך, בית המשפט בוחן מקרים נוספים, דוגמת מצב שבו לאם יש דירה משלה, וקובע את דמי המדור בהתאם.

היחס להוצאות משתנות

הוצאות משתנות הן הוצאות בלתי קבועות על הילדים, דוגמת טיפולי שיניים מוסדות חינוך, משקפיים וכדומה. בעוד שבבית הדין הרבני אין שינוי בהוצאות אלה גם אחרי גיל 6, הרי שבבית המשפט לענייני משפחה חלו חוקים חדשים: הוצאות שמעל גיל נקבעות בהתאם להכנסותיהם של ההורים. נוסף על כך, בעניין הוצאות משמעותיות, דוגמת חוגים, יש צורך בהסכמת שני ההורים.

כותב המאמר הינו עו"ד דרור גלמן.
משרד עו"ד דרור גלמן מתמחה בדיני משפחה ובתחום הגירושין בפרט. אם אתם עומדים בפני הליך גירושין, צרו איתנו קשר עוד היום ותיהנו מליווי משפטי אישי על ידי עורך דין גירושין מקצועי ומנוסה, אשר ילווה אתכם לאורך כל הדרך.
אתר:
 https://www.lawinfo.co.il

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here